Miami University - Western Dining Commons project

The Governor’s Academy – The Jacobs Dining Hall  project

Curry College Student Center project

Framingham State College — D. Justin McCarthy College Center project

Bryant University — Dining Addition project

The Winsor School — Peter Hall project

Bentley College — LaCava Student Center and Dining Hall project

Wellesley College — Stone David and Bates Freeman McAfee Halls project
photo 1
photo 1 for The Winsor School — Peter Hall photo 2 for The Winsor School — Peter Hall photo 3 for The Winsor School — Peter Hall photo 4 for The Winsor School — Peter Hall
photo 5 for The Winsor School — Peter Hall photo 6 for The Winsor School — Peter Hall photo 7 for The Winsor School — Peter Hall photo 8 for The Winsor School — Peter Hall

The Winsor School — Peter Hall
Boston, MA
29,000 SF
Dining facility with social spaces, student lounge, classrooms, faculty offices

Previously housed in a 1960’s addition, this school’s dining hall has become undersized and outdated. The replacement facility is sited across an interior quad from the school’s main entry, providing a focal point for visitors arriving on campus. A glass wall serves as an intermediary between interior activity and the outdoor quad and playing fields beyond.

To improve operational efficiency—the school wanted to utilize the building beyond the 11:00 a.m. to 1:00 p.m. dining hours—flexibility is incorporated into the design by placing the servery so that it can close down during off hours, thereby freeing up space for other uses throughout the day. Gained is a venue for study halls, tutoring, small meetings, and special events. The three-story building houses the school’s maintenance facility, faculty offices, and a student lounge on the lower level and three new science classrooms above the dining space.

Truncating a sequence of several connected buildings, the dining hall provides direct access to the sciences wing, which CBT previously added above the original dining hall. As part of this project, the old dining hall was converted to classrooms. Set amidst a brick Collegiate Gothic style campus, the building evokes an airy summer porch. Its glass facade is articulated with precast columns, creating a transparent building, which, when lit from within, suggests the illusion of a Japanese lantern. Built-in bleachers and a small deck wrap the field- and quad-facing walls, inviting transition between the spaces and activating the building’s exterior during pleasant weather.