Arts & Culture

The Pike School campus consists of six interconnected buildings in the International Style. The Creative Learning Center realizes this independent school’s particular commitment to nurturing a “creative spirit” and provides space for performing and fine arts activities as well as flexible assembly, meeting, and classroom areas. Read More

When Suffolk University purchased the theater, it had been unoccupied for 20 years and was in a state of severe neglect. For structural and programmatic reasons, only the facade could be saved. CBT designed the meticulous restoration of the façade, de constructing the Modern’s marble and sandstone exterior block by block, numbering and restoring each piece individually before re-assembly. Internally, a new stage and auditorium is fit into a space only 36’ wide at the proscenium line, and is fronted by a two-story lobby space which doubles as a gallery. Additionally, ten stories of suite-style residential space were built above the theater to serve as Suffolk’s newest residence hall. Read More

The Center for the Arts auditorium was designed with optimal acoustics for musical performance and also serves as a lecture hall, all-school meeting space, and venue for guest speakers and performers. The Center also includes a large ensemble rehearsal room, a choir rehearsal room, and nine practice rooms serving solo to sextet. Offices are provided for the Music Director and Assistant Director. Read More

Taking cues from the original building’s shingle style, the addition combines stucco with wood shingles, seamlessly tying the two buildings together with notes of period details. Read More

The Zhongkai Sheshan Villas is a gated community of 80 contemporary homes located near bucolic Sheshan Mountain, approximately 45 minutes southwest of downtown Shanghai. The site was master planned with an encircling wall, entry gate, guesthouse, clubhouse, and a unifying network of canals that provide a water element for each villa and neighborhood. In balancing new forms with familiar materials, this suburban neighborhood development with a classic approach to landscape, achieves a timeless quality and sense of permanence that appeals to China’s newly rising business class. Read More

This ambitious development replaces a former naval base on the Isla Grande peninsula of Puerto Rico, across the canal from Old San Juan. The master plan and urban design transforms an existing master plan into a workable development scheme for the 113-acre site. To meet the goals of creating a convention/business destination and defining a new urban domain within the context of the city’s history, the original plan was divided into a system of smaller blocks scaled to blend with the character and climate of San Juan. Read More

The new overall master plan that CBT is currently undertaking in concert with Foster+Partners out of London, is about rediscovering the roots of the museum. Restoring the clarity and symmetry of architect Marion Sims Wyeth’s plan, the new master plan calls for the relocation of the main entrance to be on South Dixie Highway to the west, allowing visitors to once again see through the entire building, capturing views of the Intracoastal Waterway beyond the Norton via a new, transparent grand hall and refurbished glass and iron courtyard doors. Read More

A co-ed boarding school accommodating grades 9-12, Northfield Mount Hermon School was previously located on two separate campuses in Northfield and Gill, Massachusetts. A consolidation brought the entire school to its campus in Gill. Read More

CBT collaborated with Foster + Partners, London on the renovation and expansion to Boston's famed Museum of Fine Arts. The master plan and design for this project reconfigures this venerable Boston institution to capture the spirit of the building’s original master plan, add more gallery space, provide a range of public amenities and make it more efficient. Read More

CBT determined the existing Arts building required an addition, as well as the utilization of the existing structure to fulfill the goals of the school. The site of the existing building was surrounded on three sides with wetland and riverfront restrictions, so expansion was limited to a very small portion of the site. The planning and design challenges were clear. Read More

CBT’s design for Middlebury’s Starr-Axinn Center at the former Starr Library reinvents a beloved campus landmark, creates classrooms and faculty offices, brings disparate departments together for increased interdisciplinary collaboration, and redefines the center of an expanding campus. Read More

Masdar is a new city and technology hub developed to create educational and commercial zones for the research and development of sustainable design and energy technologies. Originally envisioned as a carbon neutral city, Masdar’s early development envisioned an elevated pedestrian city with transportation built below the podium. The first phase included construction of the Masdar Institute of Technology. As this took shape, it became evident that a new vision was needed to continue the plan. Read More

CBT completely reorganized the interior to accommodate the needs of a 21st-century appellate court while restoring the building’s architectural features. The renovation provided clarity to the program, building plan and improved vertical movement and access. New program elements were distributed vertically and horizontally throughout the building, and public and private areas were separated for security and safety. Read More

View more