Private Residence Dartmouth

Located in a rural area of southeastern Massachusetts, this house is sited to take advantage of views to a flanking river that meanders along its northern border. The plan of the house responds to the shifting direction of the river with spaces shifting to orient to the differing views. The composition of the house is expressed as a series of small-connected structures, which help reduce the scale of the house and recall indigenous farm buildings prevalent in the area.

A covered porch on the front, southern side, of the house along with a breezeway, which connects the home to its garage, helps define a protected entrance courtyard. A cat-sized copy of the front doorway adds a personal touch to the feline friendly home.

Although views to the river are to the north, clerestory windows on the south side of the house infuse the north facing spaces with light and sun and also enable natural cross ventilation.

Want to work with us? Get in touch.