Private Residence West Stockbridge

Stats
3

Stories

The owners of this residence wished to create a second home in the mountains of western Massachusetts where they could vacation with their two grown children. The rural environment and the use of the house as a vacation “cottage” suggested simple geometric shapes for its expression. The form and arrangement of spaces within the home take advantage of sunlight and views of the surrounding moutnains and achieve a logical circulation flow with appropriate separation of public and private spaces.

The house is clad red cedar shingles arranged with two wide bands alternating with a narrow one creating a broader overall shingle pattern in scale with the size of the house. The stepped roof forms help mitigate the overall size of the house by articulating smaller scaled elements. The roof shape expresses the volume and organization of interior spaces, and through the manipulation of eave height and overhang, conveys a pleasing form and a sense of protective shelter.

The tower, rising vertically from the center of the house, acts as a marker identifying the location of the main entrance. A private, quiet room for the owners is set high above the ground at the top of the tower to take maximum advantage of the panoramic views.

Want to work with us? Get in touch.