Champlain College-New Residential Quadrangle

Stats
276

Total
Beds

105K

SF

3

Residential
Halls

LEED

Gold
Certified

Latest

The new residences are scaled and articulated to fit the local architectural context of the surrounding large manses common to The Hill.

CBT was challenged to create context sensitive residence halls that fit the neighborhood fabric while reinforcing a strong campus identity. Sited just off the main campus on 6.5 acres of land and adjacent to a site with an existing block of residence halls, the three new residences are inserted among a mix of existing student residences, academic, and administrative buildings.

To create a signature identity for this area of the campus, the design called for a pedestrian spine linking the core campus, the new Admission building and the new residential quadrangle, to the adjacent downtown Burlington area, and providing an internal walkway protected from the busy South Willard Street. The pedestrian spine connects to a great common outdoor green space—The Quad, created by new and existing residences—and providing outdoor space for year round activities. With glorious views to the Appalachians and Lake Champlain, The Quad is a much needed green space within the urban context of the College and the neighborhood.